EBU a WorldDAB upozornily na nezastupitelnou roli klasického vysílání

8. březen 2024

Klasické rozhlasové vysílání v podobě, v jaké ho známe, nesmí ustoupit online distribuci. Jeho role je nezastupitelná a naprosto nepostradatelná. Patnáct organizací na to s odvoláním Radia France International upozornilo v únoru při příležitosti konání Světového dne rádia. Klasické rozhlasové vysílání musí zůstat „spolehlivým kompasem v rychle se měnícím světě“.

Čtěte také

„V apelu odvysílaném 13. února přibližně patnáct mezinárodních organizací sdružujících média a výrobce vyzývá, aby rádio zůstalo „dostupné co největšímu počtu lidí“, s důrazem na využití v automobilu, kde musí být naprosto „nepostradatelné“. Rádio v rámci Světového dne rádia představuje „kompas v měnícím se světě“,“ informovalo s odvoláním na samotný apel Radio France International.

Mezi signatáře patří mj. Evropská vysílací unie, Asijsko-pacifická vysílací unie a také organizace WorldDAB nebo UNESCO. Všechny subjekty se v rámci společného stanoviska shodli na tom, že rádio musí zůstat přístupné co největšímu počtu lidí bez ohledu na místo a způsob příjmu prostřednictvím sítí pozemního vysílání, které jsou stále nezbytné pro většinu posluchačů na světě. Do této kategorie pochopitelně spadá i DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související