Karel Zýka, Český rozhlas: Přejeme si, aby komerční rádia byla v digitalizaci úspěšná

22. květen 2024

Český rozhlas si přeje, aby komerční rádia úspěšně nastartovala rozhlasovou digitalizaci a DAB+ vysílání se tak dostalo do širokého povědomí běžných posluchačů. Na úterní konferenci Innovation Day, kterou pořádal operátor České Radiokomunikace, to uvedl Karel Zýka, ředitel Techniky a správy veřejnoprávního vysílatele.

Čtěte také

Pro samotný rozvoj digitálního rozhlasového vysílání DAB+ bude nezbytně nutná účast soukromých rádií, které budou moci do procesu plnohodnotně vstoupit v následujících měsících po spuštění nových multiplexů. „Držíme komerčním rádiím palce, protože čím úspěšnější tato rádia budou, tím to i pro nás bude lepší,“ konstatoval Zýka. Bude nezbytné, aby posluchači při koupi přijímače věděli, že bude bez problémů fungovat. K tomu má sloužit certifikace DAB+ ověřeno.

Český rozhlas v současné době pokrývá multiplexem ČRo DAB+ na outdoor, tedy mimo budovy, přibližně 97 % české populace, pro indoor je to kvalitním signálem 59 %. Je tak již řadu let přirozeným lídrem rozhlasové digitalizace a nyní bude řada na rozšiřování pokrytí komerčních rádií. Veřejnoprávní vysílatel se nicméně myšlenky na další expanzi DAB+ signálu nebrání. Aktuálně probíhá vytipování dalších lokalit včetně podnětů od posluchačů na problematický příjem.

Čtěte také

„Další rozvoj naší sítě záleží na tom, zdali na to budeme mít peníze,“ přiznal ředitel techniky Českého rozhlasu a doplnil: „Vypnuli jsme AM vysílání a DAB+ je jeho náhradou. Ve chvíli, kdy jsme se dostali s pokrytím na 95 % populace, stálo nás to 60 milionů. Další rozvoj už je ale dramaticky drahý, takže, co se týká další výstavby, čekáme, jak to dopadne s koncesionářskými poplatky. Chceme ale pochopitelně zahušťovat vysílání ve stávajících oblastech.“

Český rozhlas se v rámci rozšiřování DAB+ pokrytí chce nadále zaměřit na zlepšování indoor příjmu v již pokrytých oblastech. „Míst, které by si zasloužily pokrytí, je celá řada,“ konstatoval Karel Zýka a upřesnil, že jednou z oblastí, kde je třeba zlepšit signál, je severní Morava. „Chceme se zaměřit na Praděd a ověřit, jaký je potenciál vysílače,“ uvedl Zýka.

Se změnou zabezpečení stanic na hodnotu EEP-2A se prozatím nepočítá, v úvahu připadá až s dalším zahušťováním pokrytí, což, jak sám doplnil, nebude otázka nejbližších pěti let. Řešit naopak bude nutné různou zvukovou úroveň stanic u jednotlivých operátorů, aby nezpůsobovala komplikace například řidičům.

autor: lukpo
Spustit audio

Související