Francie má za sebou rekordní rok z pohledu výstavby DAB+ vysílačů

16. únor 2024

Rekordních sto nových DAB+ vysílačů bylo v průběhu loňského roku uvedeno ve Francii do provozu telekomunikační společností TDF. Firma to uvedla na konci letošního ledna v tiskové zprávě. V současné době má signál digitálního rádia k dispozici 55 procent populace a šířeno je tu více než 550 rozhlasových stanic.

Čtěte také

Telekomunikační práce TDF se v současnosti soustředí na druhou fázi rozšíření dvou multiplexů s celostátním pokrytím (M1 a M2), z nichž každý se skládá ze třinácti rádií. Od října 2023 pro tyto dva multiplexy TDF spustilo 44 vysílačů podle plánu expanze spravovaného regulátorem ARCOM. Spuštění nových vysílačů v tzv. Fázi 2 bude dokončeno ke konci prvního čtvrtletí letošního roku. Díky pokračující expanzi se loni podařilo digitální rádio z Paříže zachytit i ve středních Čechách.

Rozmístění DAB+ vysílačů TDF velmi často vyžaduje složité instalační práce, které jsou zároveň i předmětem výzkumných a vývojových prací prováděných v rámci odborných center se sídlem v Rennes, Liffré a Toulouse. Některé instalace vyžadují podle operátora mimořádné nástroje, jako jsou vrtulníky nebo jeřáby, ale zároveň se provádějí ve velmi krátkých termínech. TDF sama sebe charakterizuje jako tamního předního operátora pro pozemní televizní a rozhlasové vysílání.

autor: lukpo
Spustit audio

Související