Hesenský rozhlas upozorňuje opět na start nových regionálních verzí v DAB+

9. únor 2024

V polovině ledna letošního roku připomněl Hesenský rozhlas svým posluchačům, že pro ně rozšířil regionální zpravodajství a poslechnout si ho nyní mohou hned na třech okruzích. Do DAB+ multiplexu hr Radio měla možnost v uplynulých dnech nahlédnout v průběhu zlepšených troposférických podmínek na území i redakce portálu Digitální rádio.

Čtěte také

S digitálním rozhlasovým vysíláním DAB+ si mohou posluchači, kteří mají zájem, vybrat a poslouchat regionální programové služby pro oblasti „Severní Hesensko“, „Střední Hesensko“ a „Rýn-Mohan“. Ty jsou nově k dispozici na třech veřejnoprávních okruzích – hr1, hr3 a hr4. Redakce portálu Digitální rádio se s nimi měla možnost v uplynulých dnech seznámit. V Praze bylo možné ve středu 31. ledna zachytit signál DAB+ multiplexu hr Radio z vysílače Grosser Feldberg ze vzdálenosti více než 430 km.

Z důvodu těchto změn musel Hesenský rozhlas provést technické úpravy svého DAB+ multiplexu ve frekvenčním bloku 7B. Denně je k dispozici šest hodin regionálního programu. Možnosti regionalizovaného příjmu jsou dostupné také přes FM vysílače pro oblasti „Východní Hessensko“ a „Jižní Hesensko“. Ty však lze poté přijímat v závislosti na příslušné oblasti. Model vysílání regionálních okruhů je tak v DAB+ podobný jako v případě Českého rozhlasu. Ten má svůj multiplex rozdělený na bloky 12C Čechy a 12D Morava.

autor: lukpo

Související