Individuální oprávnění pro DAB+ vysílače vyprší ještě před 31. prosincem šesti kanálům

20. únor 2024

Nejen pražskému vysílači Českých Radiokomunikací na kanálu 7A, ale i dalším pěti lokalitám vyprší individuální oprávnění pro jejich využívání před datem 31. prosince. Vyplývá to z online databáze Českého telekomunikačního úřadu. V případě, že tyto vysílače už neumožní mezinárodní koordinace budou ukončeny.

Čtěte také

V následujících měsících budou v České republice spuštěny komerční multiplexy s finálními kmitočty, o jejichž udělení rozhodl začátkem letošního roku Český telekomunikační úřad. Naopak některé vysílače, které byly udělený formou takzvaných individuálních oprávnění, zkráceně IO (v oboru používáno označení „í óčka“), budou muset svůj provoz ukončit. Jedním z nich, jak již portál Digitální rádio své čtenáře informoval, bude pražský Žižkov na kanálu 7A (multiplex ČRa DAB+).

ČTÚ ale některé vysílače na bázi individuálních oprávnění může ponechat v provozu, a to tehdy, pokud nebyla nutná jejich mezinárodní koordinace. Hned čtyři IO, kterým končí platnost před 31. prosincem, patří příbramské společnosti Teleko digital. Za půl roku, 31. srpna, končí telekomunikační firmě platnost pro šíření DAB+ signálu na kanálu 7B na Lysé hoře a na kanálu 8A ze Strážníku na Vysočině, následuje Olomouc a Zlín. 30. listopadu vyprší IO síti ČRa DAB+ v Ostravě.

Čtěte také

Platnost IO operátorů před 31. prosincem

  • České Radiokomunikace: Vysílač Praha – Žižkov (kanál 7A); 31. května
  • Teleko digital: Vysílač Lysá hora (kanál 7B); 31. srpna
  • Teleko digital: Vysílač Jihlava – Strážník (kanál 8A); 31. srpna
  • Teleko digital: Vysílač Olomouc (kanál 10B); 30. září
  • Teleko digital: Vysílač Zlín – Mládcová (kanál 11C); 31. října
  • České Radiokomunikace: Vysílač Ostrava – Hošťálkovice (kanál 10D); 30. listopadu
autor: lukpo
Spustit audio

Související