Jak dál s analogovým FM vysíláním v Německu? Svaz novinářů vyzývá k jednotnému postupu

19. červen 2024

Německá asociace novinářů (DJV) vyzývá jednotlivé spolkové země k jednotnému postupu při budoucím vypínání analogového FM vysílání. Bavorsko i Sasko sice posunuly termín ukončení původní distribuce signálu až za rok 2030, nicméně řada subjektů vnímá jako dlouhodobě neudržitelné, aby FM a DAB technologie fungovaly řadu let vedle sebe.

Čtěte také

Komise pro vysílání (KEF) by na společném postupu měla pracovat s vedením jednotlivých spolkových zemí, doporučuje předseda DJV Mika Beuster v dopise předsedkyni komise Heike Raabové. DJV o výzvě informovala začátkem června prostřednictvím tiskové zprávy. „Měly by sem být zahrnuty i německy mluvící země, jako jsou Rakousko a Švýcarsko,“ uvádí výzva, přičemž koordinovaný postup doporučuje vypnutí v celé německy hovořící části Evropy.

Novinářská asociace shledává jako pozitivní, že KEF prodloužil financování provozu FM vysílání pro veřejnoprávní média na další období, což dává čas na vytvoření dostatečné časové rezervy. Přesto, že digitalizace rádia u našich západních sousedů značně pokročila, většina domácností využívá stále pouze FM přijímače. V Německu neexistuje jednotná regulace, kdy by mělo být analogové rádio odstaveno. Sasko a Sasko-Anhaltsko zrušily termín vypnutí, Bavorsko se ve své koaliční smlouvě dohodlo na prodloužení FM frekvencí do roku 2035.

autor: lukpo
Spustit audio

Související