Jak se daří v DAB+ celoplošným německým stanicím? Klassik Radio má přes 200 tisíc posluchačů

24. květen 2023

Nejposlouchanější stanicí šířenou celoplošně v DAB+ pro německé spolkové země je Klassik Radio. Ukázaly to nedávno zveřejnéné výsledky poslechovosti Mediální analýza 2023 Audio. Klassik Radio vykázalo 222 tisíc lidí, následované je stanicí Schlagerparadies se 163 tisíci posluchači. Rozhlasová rodina Absolut má v součtu všech programů 234 tisíc posluchačů.

Mezi deset nejposlouchanějších stanic v celoplošných DAB+ multiplexech se kromě stanic Absolut, Klassik Radio a Schlagerparadies dostaly například také Sunshine Live, Energy, RTL Radio, Radio Paloma, Radio Holiday a Jam FM. Přehled nejposlouchanějších německých digitálních programů, který přinesl na svých stránkách mj. portál RadioWoche, uzavírá Schwarzwaldradio. Tato stanice je k dispozici také v pražském a středočeském multiplexu COLOR DAB+ na kanálu 7C.

Německo je nejrozvinutějším trhem na poli DAB+, co se týká všech okolních zemí. Země zažila restart digitálního rozhlasu již před dvanácti lety, v roce 2011, kdy byly spuštěny první vysílače celoplošné sítě DR Deutschland na kanálu 5C. Mezitím byla v průběhu následujícího období spuštěna řada zemských, regionálních i lokálních sítí. Už tak rozvinutý trh se dočkal dalšího impulsu přibližně po deseti letech, kdy byl spuštěn druhý celoplošný multiplex označený jako Antenne Deutschland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související