Kdy ukončí stanice Hoamatwelle vysílání v DAB+? Známý už je přesný termín

12. únor 2024

„Vážení posluchači, 31. března 2024 ukončujeme DAB+ vysílání v oblasti Ingolstadt. Hoamatwelle bude nadále dostupná přes internet a všechny běžné portály,“ uvedl na svých webových stránkách provozovatel digitální rozhlasové stanice. Odchod z této platformy oznámil bez bližšího termínu již koncem roku.

Čtěte také

Rozhlasová stanice Hoamatwelle se rozhodla k odchodu z digitálního vysílání DAB+ poté, co bavorský mediální regulátor po dohodě s řadou komerčních vysílatelů prodloužil analogové rádio v FM pásmu de facto do nedohledna. Nový termín vypnutí velmi krátkých vln by mohlo proběhnout v roce 2035, místo původního 2025, nicméně i tehdy bude opět případný krok podroben diskusi. Stávající analogové licence by měly být prodlouženy do roku 2032.

Hoamatwelle je součástí digitální rozhlasové sítě Ingolstadt, která svým signálem zasahuje na úrovni dálkového příjmu i omezené území Čech. Její dostupnost se výrazně zvýšila poté, co před dvěma lety došlo k přeladění z dosavadního kanálu 11A (kolize s operátorem Teleko digital) na nový kmitočtový blok 6A. Multiplex je šířen ze dvou desetikilowattových vysílačů – Gelbelsee a Wolfsberg. Od dubna 2024 bude obsahovat šest rozhlasových stanic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související