Kmitočtové příděly pro komerční DAB+ multiplexy budou cenově dostupnější

28. srpen 2023

Český telekomunikační úřad po diskusi s operátory ustoupil tlaku a cena za kmitočtové příděly pro připravované komerční rozhlasového multiplexy bude nižší, než se původně předpokládalo. Přepočteno na obyvatele za sto tisíc zaplatí operátor 10 tisíc korun. Regulátor o tom informoval v srpnové Měsíční monitorovací zprávě.

Čtěte také

„Rozvojová kritéria byla stanovena s přihlédnutím na rozvíjející se novou platformu. Celoplošné sítě mají do 18 měsíců pokrýt 50 % obyvatel a dálnic a za dalších 12 měsících 80 % obyvatel a dálnic. Regionální vysílání má pokrýt 40 % obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a za dalších 24 měsíců následně 70 % obyvatel regionu,“ informoval Český telekomunikační úřad. Výběrové řízení vyhlásil regulátor 1. srpna, samotná aukce je naplánována na říjen.

Počáteční vyvolávací cena jednotlivých přídělů byla spočtena dle cenového koeficientu stanoveného na 10 tisíc korun za každých celých 100 tisíc obyvatel, žijících v hranicích území, pro které jsou aukční bloky určeny. Aukce kmitočtů pro komerční sítě může být zajímavá nejen pro subjekty, které ještě nejsou v klasickém éteru, tedy šířené vzduchem, ale i hráče stávající, jenž chtějí rozšířit stávající pokrytí, případně expandovat do dalších regionů, kde není jejich signál k dispozici.

autor: lukpo
Spustit audio

Související