Možnost příjmu digitálního rádia DAB+ má už přes 33 procent Němců

21. září 2022

Počet digitálních rozhlasových přijímačů DAB+ v německých domácnostech a automobilech dosáhl téměř 24 milionů, což je o více než 2 miliony více než v loňském roce. Některé domácnosti mají k dispozici více než jeden přijímač a některé se již plně spoléhají pouze na DAB+. Vyplynulo to ze studie zveřejněné při příležitosti berlínského veletrhu IFA.

Z průzkumu „Audio Trends 2022 Digitalisierungsbericht der Medienanstalten“ vyplynulo, že počet FM přijímačů v domácnostech nadále klesá. Velké využití má digitální rozhlas DAB+ zejména v automobilech, a to díky nařízení Evropské komise týkající se povinné základní výbavy vozidel. Každé čtvrté autorádio v Německu je nyní vybaveno pro digitální příjem DAB+ nebo má k dispozici poslech rádia přes internet.

Stefan Raue, předseda organizace Digitalradio Deutschland a ředitel rozhlasové skupiny Deutschlandradio, při této příležitosti vuedl: „DAB+ má obrovské výhody ve srovnání s FM. Umožňuje větší rozmanitost a jako celkový systém je energeticky účinnější než analogové rádio. Digitální rádio, tedy DAB+ a online, je nyní hnací silou audio trhu. Významný nárůst ve využívání DAB+ v posledních měsících opět odráží úspěch rozšiřování DAB sítí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související