Multiplex COLOR DAB+ v ostrém provozu, vysílač Lbosín s finálním výkonem 1 kW

2. leden 2022

Oba vysílače multiplexu COLOR DAB+ již fungují s finálními parametry. Portálu Digitální rádio to potvrdil koordinátor projektu Jakub Melín. Pražský i středočeský vysílač této rozhlasové sítě jsou již zapojeny v rámci jednofrevenční sítě s výkonem 1 kW. Pokryta je Praha a významná část středních Čech.

Pokrytí multiplexu COLOR DAB+ na externí anténu

Technici, kteří se starají o chod vysílačů rozhlasových stanic Radio Color a Hey Radio, věnovali začátek letošního roku údržbě vysílače Lbosín – rozhledna Špulka. Cílem těchto změn bylo uvést tuto kótu do provozuschopného stavu s finálními technickými parametry, aby bylo možné z nainstalovaných antén šířit signál výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci. To se povedlo dnes v odpoledních hodinách. Revize vysílače Lbosín a jeho následná údržba je již hotová.

Pokrytí multiplexu COLOR DAB+ na externí anténu

V současné době vysílají kóty Praha – Strahov a Lbosín – rozhledna Špulka již s výkonem 1 kW. Obě stanoviště fungují v takzvané společné jednofrekvenční síti SFN, to znamená, že se vzájemně v pokrytí signálem doplňují. Primárně tato síť slouží právě pro distribuci stanic Radio Color a Hey Radio, obsahuje ovšem pochopitelně i další programy včetně německých okruhů Schwarzwaldradio a Schlager Radio. Rozhlasový multiplex pokrývá svým signálem Prahu a střední Čechy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související