Multiplex DAB Thueringen má zkoordinované dva nové vysílače s výkonem 10 kW

8. červen 2023

Digitální rozhlasová síť, která nabízí prostor komerčním stanicím z německé spolkové země Durynsko, chystá po dvou letech zásadní rozšíření a tím pádem i dostupnost svého signálu. Německá síťová agentura BNetzA zveřejnila pro tento multiplex nové vysílače Inselsberg a Jena. Oba by měly fungovat s výkonem 10 kW.

Čtěte také

Na nové koordinace upozornil koncem dubna portál Satellifax. Oborový web připomíná, že doposud tento multiplex fungoval pouze na kótách Erfurt a Weimar. Zásah multiplexu DAB Thueringen na české území je minimální. Podle dřívějších pozorování redakce portálu Digitální rádio má velmi dobré pokrytí například v okolí Klínovce, mimo jiné obec Loučná. Reliéf místní krajiny umožňuje například i příjem veřejnoprávní sítě MDR Thueringen na kanálu 8B a komerčních nabídek ze Saska-Anhaltska.

Multiplex DAB Thueringen odstartoval na konci října 2021 s programovou nabídkou pěti privátních stanic. Do současné doby zde přibyly další tři okruhy. V současné době je tedy možné v rozhlasové síti na kanálu 12B naladit osm programů – Antenne Thüringen, LandesWelle Thüringen, radio TOP 40, Antenne Thüringen Classics, Schlager Radio, 89.0 RTL, Antenne Ostalgie a Radio Holiday. Licenci pro distribuci v tomto multiplexu má i tematický okruh Schlagerwelle.

autor: lukpo
Spustit audio

Související