Nabídka celoplošných DAB+ multiplexů ve Francii se rozšíří na 60 procent populace

12. leden 2024

Francie je jednou z evropských zemí, která se rozhodla pro digitální budoucnost, tedy sázku na rozhlasové vysílání DAB+. Významným krokem kupředu byl zejména konec loňského roku, kdy se v krátké době podařilo spustit více než stovku nových vysílačů.

Čtěte také

Prosinec loňského roku znamenal velký průlom v zavádění pozemního digitálního rozhlasového vysílání ve Francii. Od října 2023 bylo aktivováno celkem 108 nových vysílačů. Obyvatelé měst Chartres, Compiègne, Dole a Menton mohly poprvé přijímat rádia ve standardu DAB+ indoor, tedy uvnitř budov. V dalších městech jako Lens, Štrasburk, Montbéliard, Clermont-Ferrand nebo Nice se nabídka DAB+ obohatila o nové stanice.

Po první fázi nasazení celoplošných DAB+ multiplexů v říjnu 2021 se oblasti poslechu rozšiřují a stávají se bohatšími. Od března 2024, na konci druhé fáze zavádění, bude 26 národních rozhlasových stanic dostupných více než 60 % francouzské populace. Celkem již v DAB+ vysílá více než 550 rozhlasových stanic. Operátor Arcom uvedl, že je potěšen pokrokem v oblasti digitálního pozemního rádia ve Francii.

Celoplošně digitálně šířená rádia ve Francii

Air Zen; BFM Business; BFM Radio; Chérie FM; Europe 1; Fun Radio; Latina; M Radio; NRJ; Nostalgie; Rire et chansons; RFM; RMC; RTL; RTL2; Skyrock; Skyrock Klassiks; Virgin Radio; Radio Classique; FIP; France Culture; France Info; France Inter; France Musique; Mouv'; KTO

autor: lukpo
Spustit audio

Související