Nasaďte si sluchátka a propadněte šílenství. Český rozhlas Vltava odvysílá novou hru v binaurálním zvuku

18. září 2019

Ponořte se hluboko do hlavy jednoho zvláštního muže a vnímejte veškeré hlasy i zvuky prostorově a plasticky. Český rozhlas Vltava nabídne posluchačům binaurálně natočenou rozhlasovou hru Virtuoso. Pro Vltavu ji napsala a režírovala rumunská autorka Ilinca Stihi a ke spolupráci přizvala herce Martina Fingera, Jana Nedbala a Lucii Štěpánkovou.

Hru Virtuoso odvysílá Český rozhlas Vltava v binaurálním zvuku 17. září od 20:00 hodin. Po odvysílání ji nabídne na webu trvale ke streamu, a to jak stereo, tak binaurální verzi, při jejímž poslechu je vždy potřeba nasadit si sluchátka.

Surreálný příběh se dotýká nejhlubší tragédie lidské osobnosti, jejího rozpadu ve smrti. „Sledujeme poslední okamžiky postavy těsně předtím, než umírá – se svými nebezpečnými vzpomínkami a vjemy, které pronikají a zaplavují její mysl. Skutečné události a smyšlené momenty se slévají do jednoho pohlcujícího toku,“ upřesňuje autorka a režisérka Ilinca Stihi.

Důležitou součástí zvukově barvitého díla je také hudba Maxe Brucha, která posluchače provází po celou dobu. Ryze současná rozhlasová inscenace se i tentokrát točila dle režisérčiných zvyklostí – tedy na ulici, v parku, zkrátka z velké části venku.

Co je binaurální hlava a jak binaurální zvuk funguje?

Vypadá jako lidská hlava a má dokonce i lidské uši s ukrytými mikrofony. Díky tomu dokáže zaznamenat zvuky stejným způsobem jako vaše uši. Pokud se něco děje napravo od vás, uslyšíte to v levém uchu o něco tišeji a také zpožděně. Výsledný zvuk navíc bude zdeformovaný šířením v prostoru kolem vaší hlavy, a dokonce i záhyby vašeho ucha. Protože binaurální mikrofon vypadá jako vy, slyší jako vy a jde o zcela unikátní zprostředkování „zvukové“ reality.

Pro nejlepší poslechový zážitek vám doporučujeme pohodlně se posadit a vzít si sluchátka.

autor: nwe
Spustit audio

Související