Návrh na snížení výkonu analogových FM vysílačů vyvolal u německých komerčních stanic rozhořčení

26. říjen 2022

Někteří němečtí politici se zaměřením na mediální problematiku navrhovali, aby prošel návrh na omezení výkonu analogových vysílačů v pásmu FM, a to z důvodu energetické krize v Evropě. Nápad se pochopitelně nesetkal s pochopením komerčních vysílatelů. Změna se neměla týkat digitálního rádia DAB+, která je naopak charakterizováno jako energeticky šetrné.

Vypínání analogového rozhlasového vysílání v FM pásmu není v současné době na stole nejen v České republice, ale například i v sousedním Německu, kde se v uplynulých letech nad touto možností několikrát spekulovalo. V době energetické krize nicméně existují určité snahy o jeho omezování, co se týká vyzářených výkonů. Informaci přinesl v polovině října portál Teltarif. Snahy německých politiků se ovšem nesetkaly s pochopením privátních rádií.

Energetická náročnost distribuce celoplošného rádia na AM, v FM a DAB+

Snížení výkonu by pochopitelně neznamenalo v praxi omezení dosahu daného analogového vysílače na polovinu, ale omezení jeho zásahu zejména v okrajových oblastech. „Tady je současná krize zjevně využívána jako záminka k prosazování dobře známé politické agendy,“ postěžovala si v oficiálním stanovisku pracovní skupina provozovatelů soukromého vysílání APR. Technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka nedávno porovnával tři platformy přenosu rádia, z nichž DAB+ vyšel více než 10x úsporněji oproti analogovému FM.

autor: lukpo
Spustit audio

Související