Problém pro síť COLOR DAB+, vysílač Špulka leží mimo příděl pro finální kmitočet

20. únor 2024

Společnost JOE Media podnikatele Miroslava Pýchy musí čelit údajně nečekanému problému. Pýcha totiž zjistil, že jeho středočeský vysílač Benešov – Lbosín (rozhledna Špulka) leží mimo oblast, pro kterou získal kmitočtový příděl v rámci finálních sítí. Zatímco na kótu Praha – Strahov se tak možnost přechodu z kanálu 7C na kanál 6A vztahuje, druhé oblasti se netýká.

Čtěte také

Multiplex COLOR DAB+ funguje v současné době jako všechny ostatní komerční sítě v České republice na bázi takzvaného individuálního oprávnění. Týká se to obou vysílačů, které firma JOE Media Miroslava Pýchy provozuje, tedy Praha – Strahov i Benešov – Lbosín (rozhledna Špulka). Pro Pýchu ovšem nyní vyvstává problém, protože v rámci finálních kmitočtových přídělů získal pro stávající oblast působení pouze region Praha, do kterého však už vysílač Špulka nespadá. Pýcha podal na ČTÚ žádost, aby byl možný přechod na nový kanál i na Benešovsku.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - JOE Media s.r.o.

„Mám zákazníky, kterým garantuju pokrytí. Nemůžu vysílač jen tak vypnout,“ postěžoval si začátkem minulého týdne portálu Digitální rádio Pýcha. V rámci sítí s finálními technickými parametry bude moci multiplex COLOR DAB+ vysílat na kanálu 6A. Kmitočtový blok 7C bude muset operátor opustit, protože byl v Libereckém a Královéhradeckém kraji přidělen společnosti Teleko digital. Ta v současné době využívá z Černé hory kanál 5D, který pro změnu dále do Čech způsobuje kolizi s německou sítí Antenne Deutschland.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - TELEKO digital, a.s.

Operátoři JOE Media a Teleko digital budou muset na procesu přeladění spolupracovat. Kdy tak skončí přibližně tři roky trvající kolize českého a německého DAB+? „Termín samozřejmě není znám. Bude to hlavně závislé na počasí, rychlosti vydání Individuálního oprávnění, nějaké dohody s COLOR DAB, dodávce technologie, výměně antén, zájmu klientů na přechod na jiný kanál a výkon, ochota platit za vyšší výkon a dalších asi dvaceti věcí,“ sdělil v polovině ledna webu Digitální rádio jednatel firmy Teleko digital Tomáš Řapek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související