Německo bilancuje první polovinu roku 2019 na poli digitálního rádia

27. červen 2019

Expanze digitálního rozhlasu je naplánována v Sársku a ve spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko. Celoplošný multiplex DR Deutschland se rozšíří do třinácti nových oblastí. Další novinky jsou nachystány na veletrh IFA 2019.

Organizace Digitalradio Deutschland je spokojena s vývojem technologie v první polovině letošního roku. Posluchači mají na regionální úrovni k dispozici již okolo 250 programů, další stanice přibudou v multiplexech pro spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, Hamburk a Sársko. Soukromým vysílatelům umožňuje DAB+ možnost rozšíření pokrytí signálem, které by nebylo k dispozici v analogovém pásmu VKV/FM. Rozmanitou programovou nabídku přináší celoplošná, regionální i lokální distribuce. 

Expanze digitálního rozhlasu je naplánována v Sársku a ve spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko, kde by mohl odstartovat jeden zemský a až šest regionálních multiplexů. Novinky v těchto oblastech lze očekávat v průběhu roku 2020. Jak již bylo dříve oznámeno, celoplošný multiplex DR Deutschland plánuje spustit třináct nových vysílačů na celkový počet 137. Rozhlasová rodina Deutschlandradio podpoří rozvoj DAB+ vypnutím dalších analogových vysílačů, o nichž bude ještě náš portál informovat.

Úspěch digitálního rozhlasu v Německu podtrhuje fakt, že na trhu se v loňském roce prodalo téměř půl druhého milionu DAB+ přijímačů. Další novinky na poli digitálního rádia plánují zainteresované subjekty odhalit podle očekávání na technologickém veletrhu IFA 2019, který se bude konat začátkem září v Berlíně. V tuto dobu je naplánována také další vlna informační kampaně. Organizace Digitalradio Deutschland konstatuje, že DAB+ je pevně etablovanou technologií na mezinárodní úrovni.

autor: lukpo
Spustit audio

Související