Veřejnoprávní rozhlas vypne ve Švýcarsku FM vysílání už letos

27. červen 2024

Švýcarská veřejnoprávní instituce SRG ve čtvrtek 27. června oznámila, že ke konci letošního roku vypne všechny své FM vysílače a uzavře se tak desítky let trvající historie analogového rádia. Alpská země se jako první na světě rozhodla definitivně vypnout všechny původní vysílače a spolehnout se pouze na digitální kanály.

Čtěte také

Postupný přechod z analogového na digitální vysílání trval ve Švýcarsku přibližně deset let. Jako definitivní termín vypnutí FM distribuce byl nakonec stanoven rok 2024. Komerční rádia si nicméně vylobbovala posun tohoto termínu ještě o další dva roky. Veřejnoprávní instituce SRG v tiskové zprávě potvrdila, že analogové rádio na konci letošního roku skutečně vypne. Ukončeno tak bude i několik FM kmitočtů z alpského vysílače Säntis. Ten díky své nadmořské výšce dva a půl tisíce metrů a vysokému výkonu dokázal zasáhnout i území České republiky.

Opuštění FM vysílání zdůvodnila SRG klesajícím využíváním analogového rádia. Švýcarů, kteří už spoléhají pouze na tento způsob šíření rozhlasového signálu, je méně než deset procent. Sousední německé spolkové země Sasko a Bavorsko i přes pokročilou digitalizaci rádia vypnutí analogového vysílání prozatím odmítly. Druhý z regionů posunul tuto diskusi na rok 2032 s možným termínem 2035. Česká republika analogové rádio vypínat nebude. Digitální technologie se má v následujících letech rozvíjet vedle přeplněného FM pásma a umožnit vstoupit na trh novým hráčům.

autor: lukpo
Spustit audio

Související