Nová online videotéka České kino plánuje vytvořit kompletní databází domácích filmů, nabídne i vlastní pořady

6. prosinec 2022

České kino je novou domácí online videotékou zaměřenou výhradně na českou a slovenskou audiovizuální tvorbu. Jedním z duchovních otců služby je producent a režisér Miloslav Šmídmajer. Cílem videotéky je nabídnout všem milovníkům českého filmu jedno místo, na němž naleznou úplnou nabídku českých filmů, seriálů a pohádek. K dispozici je prozatím online verze služby nebo mobilní aplikace.

Čtěte také

„Některé divácky oblíbené tituly dnes naleznete i na jiných internetových platformách, my však chceme zpřístupnit zájemcům celou českou kinematografii," uvedl jeden ze zakladatelů online platformy, producent a režisér Miloslav Šmídmajer. Autoři projektu chtějí nahradit datová úložiště typu Uloz.to, kam uživatelé nelegálně nahrávají audiovizuální obsah, a zkoncentrovat českou tvorbu na jedno místo.

Za startovací měsíční poplatek 99,- Kč bude veškerý obsah dostupný registrovaným předplatitelům. Obsah bude možné přehrát na všech chytrých zařízeních včetně počítačů, televizí, mobilních telefonů. Prozatím je k dispozici pouze aplikace pro smartphony se systémy Android a iOS, ve fázi vývoje jsou tzv. Smart TV. Společnost Centrum českých filmů, která je provozovatelem služby, plánuje vytvořit nejkomplexnější online encyklopedii.

Čtěte také

Při spuštění nabídne České kino více než 650 českých filmů a pohádek a každý měsíc do své knihovny zařadí nové tituly tak, aby postupně vznikl úplný fond českých a slovenských distribučních filmů. České kino bude rovněž nabízet možnost vytváření vlastní knihovny oblíbených filmů. Pro rodiče jsou připraveny dětské profily s možností vytvořit bezpečný program pro své děti chráněný PIN kódem.

České kino bude svým divákům nabízet i vlastní tvorbu. Natočeny jsou například první díly pořadu „Síň slávy Českého kina”, v němž budou postupně představeny všechny významné osobnosti české kinematografie prostřednictvím unikátních rozhovorů. Mezi prvními budou například Jiří Lábus nebo Daniela Kolářová. V dalším pořadu „Po stopách filmu" navštíví Marek Mičke (autor projektu „Filmové políčko") kultovní místa, na nichž se natáčely známé české filmy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související