Rozhlas a televize Slovenska spustí v následujících týdnech a měsících nové DAB+ vysílače

16. červen 2022

Společnost Towercom získala od slovenského telekomunikačního regulátora kmitočtové příděly pro nové DAB+ vysílače. Za touto aktivitou stojí Rozhlas a televize Slovenska, který je u našich východních sousedů lídrem a zároveň prakticky jediným tahounem této technologie. Jedná se o celkem čtyři příděly.

Jako první si všiml nových kmitočtových přídělů pro multiplex operátora Towercom, který využívá právě téměř výhradně RTVS, portál SatelitnáTV. Jedná se konkrétně o vysílače Borský Mikuláš, Košice, Rimavská Sobota a Trenčín. Podle předpokladů redakce portálu Digitální rádio budou první dvě lokality spuštěné ještě letos v létě. Logicky lze očekávat, že půjde o kóty Trenčín – Nad Oborou a Rimavská sobota – Paláska.

Rozhlas a televize Slovenska již před několika měsíci portálu Digitální rádio potvrdil, že rozvoj DAB+ vysílačů chce financovat s úspor po vypnutí části analogového AM vysílání, stejně jako Český rozhlas. Náklady na tento způsob distribuce signálu jsou vysoké a nepřináší uspokojivou zvukovou kvalitu a doplňkové služby. RTVS je na Slovensku prakticky jediné médium, které se v tuto chvíli aktivně na rozvoji DAB+ podílí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související