O DAB+ se zajímají i země mimo Evropu, například Ghana nebo Bahrajn

7. listopad 2023

V technologii DAB+ vidí potenciál nejen některé evropské země, ale například i africké nebo asijské státy. Portál RadioWorld informoval, že organizace WorldDAB aktualizovala na podzim své webové stránky včetně infografiky, která reflektuje vývoj v Ghaně, Saudské Arábii nebo Bahrajnu. Ve Velké Británii překročil prodej DAB rádií hranici 50 milionů.

Čtěte také

„Jen za poslední dva měsíce jsme viděli DAB+ úspěšně vysílat v Ghaně, Saúdské Arábii a Bahrajnu a obnovený závazek k rozvoji digitálního rádia zazněl také z Thajska," uvedl ředitel WorldDAB Bernie O'Neill na mezinárodní konferenci IBC v Amsterdamu a doplnil: „Tato skutečnost staví na pokračujícím zavádění DAB+ v celé Evropě – s výrazným rozšiřováním trhu ve Francii a Německu, spolu s našimi již zavedenými hlavními trhy.“

Česká republice patří k jednomu z nejperspektivnějších trhů s digitálním rádiem. V současné době zde sice vysílá celoplošně pouze veřejnoprávní rozhlas, nicméně Český telekomunikační úřad v pondělí 23. října zahájil aukci kmitočtů, kterou budou přiděleny operátorům kmitočtové bloky pro spuštění komerčních multiplexů. Celkem má jít o dva celoplošné a až 27 regionálních/lokálních sítí. Úspěch technologie bude pak záviset na zájmu samotných stanic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související