O2 TV dostane novou podobu až v příštím roce, v září se rozšíří na televizory LG

26. srpen 2021

Plánovaná migrace největší IPTV služby na trhu neproběhne v letošním, ale až v příštím roce. Důvodem k tomuto kroku je náročnost celého procesu a velký počet zařízení, která na nové prostředí musí přejít. Neznamená to však, že by se do té doby klienti O2 TV nedočkali žádných novinek. Připraveno je jich hned několik.

Společnost O2 Czech Republic přesunula plánovanou migraci své placené televizní služby na nové prostředí z letošního na příští rok. Serveru Digitální rádio to sdělila Dana Tomášková, ředitelka O2 TV a digitálních služeb operátora. Důvodem k tomuto kroku je skutečnost, že novou platformu, kterou pro O2 a další země ze skupiny Telenor vyvíjí společnost CETIN, chce operátor doladit tak, aby fungovala naprosto bezproblémově. Firma se chce vyhnout problémům, které například doprovázely spuštění nového prostředí T-Mobile TV.

Tomášková uvedla, že O2 CZ si nemůže dovolit zákazníkům nabídnout službu, která by nefungovala korektně. „Máme přes 570 tisíc zákazníků, kteří službu využívají na milionech zařízení. Operace je logisticky opravdu velmi náročná. V takovém počtu zákazníků a zařízení si nemůžeme dovolit problémy,“ zdůvodnila šéfka O2 TV. Posun plánovaného spuštění nové platformy na příští rok využije operátor i k některým původně neplánovaným změnám.

Čtěte také

Jednou z nich je, že služba už nebude vůbec podporovat původní Full HD boxy, tedy nejen ty bez možnosti bezdrátového připojení, ale právě i ty s wifi. „Během testování nové platformy se bohužel ukázalo, že i tyto set-top boxy nedokážou v plné míře „utáhnout“ nové prostředí a všechny funkce naší O2 TV. Diváci by tak nemohli plnohodnotně využívat všechny služby - třeba integrovanou službu O2 TV Plus či jiné aplikace,“ vysvětluje Tomášková.

Nově bude možné O2 TV provozovat pouze na boxech s podporou UHD rozlišení a aplikacích pro chytré televizory, mobilních zařízeních a pochopitelně i webovém rozhraní. Po značce Samsung se rozšíří O2 TV i do systému WebOS (od verze 3.5), tedy televizorů LG od roku 2017. Aplikace je ve fázi schvalovacího řízení, uvolněna by měla být v průběhu září.

Čtěte také

Do budoucna se bude pochopitelně rozšiřovat i na další zařízení, nicméně nutná je nejprve právě migrace na novou platformu společnosti CETIN, kterou firma do budoucna plánuje uvolnit i pro další zájemce. V úvahu připadají například aplikace pro Android TV, Apple TV apod. Díky vstupu do televizorů LG má operátor možnost oslovit potenciálně stovky tisíc nových uživatelů. O2 chce tento krok podporovat i možností sledování O2 TV na měsíc zdarma grafickými bannery přímo v prostředí WebOS.

O2 je aktivní také v jiných oblastech. Její tým O2 TV Production se kromě přenosů ze sportovních akcí zaměřuje na televizní přenosy z konferencí, předávání cen a dalších akcí. Operátor aktuálně disponuje třemi přenosovými vozy, které může využít nejen pro vlastní účely, ale nabízí je k výrobě obsahu i pro další subjekty na trhu. Nový přenosový vůz, který je možné označit jako „menší tahač“, disponuje deseti kamerami s možností rozšíření na čtrnáct. Snímání je zajištěno prozatím ve Full HD rozlišení, do budoucna je možný upgrade na 4K.

autor: lukpo
Spustit audio

Související