O2 TV chystá technologickou revoluci, přejde na novou platformu a nabídne další UHD box s Android TV

2. únor 2021

Největší technologická investice do televizní služby za posledních sedm let, to je operace, která čeká v následujících měsících klienty operátora O2 Czech Republic. Kromě nového prostředí a příchodu operačního systému Android TV do UHD boxů skončí i původní tarify. Díky nové platformě bude možné O2 TV rozšiřovat i na další zařízení.

Společnost O2 Czech Republic chystá na letošní rok velké technologické novinky ve své televizní službě. Její IP platforma O2 TV přejde po sedmi letech na úplně novou platformu, kterou pro ni bude spravovat firma CETIN. Zákazníci se dočkají přepracované podoby televizní služby a na trh bude uveden také zcela nový set-top box, který bude podporovat operační systém Android TV.

Pro klienty to bude mimo jiné znamenat, že budou moci čerpat výhody, které jim tato novinka přinese, jako je například rozšiřování přijímače o další archivy nebo hry. Android TV bude navíc nasazen i do 4K set-top boxu, který O2 Czech Republic začala svým zákazníkům nabízet před třemi lety. Doposud tyto přijímače fungovaly na operačním systému Linux.

Čtěte také

Podle Dany Tomáškové, ředitelky O2 TV a digitálních služeb, bude změna pro operátora znamenat kompletní změnu infrastruktury televizní služby. Firma zároveň přestane definitivně poskytovat původní tarify M, L a XL a zákazníky převede na ty, které představila na podzim roku 2019. Z důvodu technologické náročnosti služby bude vyřazen z provozu aktuálně nejstarší set-top box, kterým je černý Full HD přijímač bez podpory wifi připojení. V provozu tedy zůstane jeho vyšší verze, dále původní 4K set-top box a nový Ultra HD přijímač.

Služba měla ke konci roku 2020 necelých 530 tisíc zákazníků a firma předpokládá, že jejich počet bude nadále přibývat. „Růst zákaznické báze pokračuje. Do budoucna chceme mít stabilní službu,“ komentovala pro portál Digitální rádio tuto změnu Tomášková. Firma se v posledních letech potýkala s občasnými výpadky služby, ke kterým docházelo například při vypjatých sportovních utkáních, na která měl operátor exkluzivní vysílací práva. Technologickou změnu plánuje provést ve druhé polovině roku a připravuje k ní velkou komunikační kampaň.

Čtěte také

O2 Czech Republic využije všech dostupných komunikačních prostředků, které má k dispozici a zřídí také speciální webovou stránku, takzvanou microsite, kde budou moci klienti najít potřebné informace. Migrace, jejíž podoba je stále ještě v přípravě, bude probíhat ve vlnách. Uvedení nové technologické platformy může být pro řadu kritiků také odpovědí na to, proč firma nerozšiřovala stávající službu na další zařízení, jako jsou televizory připojené k internetu nebo multimediální zařízení. S novou platformou se bude stav postupně měnit.

„Uvádíme novou platformu, nové uživatelské rozhraní a zaměřili jsme se na to, abychom službu ještě vylepšili. Zákazníkům chceme nabídnout uživatelsky příjemnější rozhraní. Z tohoto pohledu to nebude revoluce, ale evoluce. Revoluce nás čeká v oblasti přechodu na novou platformu a možnosti, které nám přinese,“ uvedl Josef Dočkal, technologický ředitel O2 TV. Mezi novinkami bude sjednocená podoba aplikací pro různá zařízení a nasazení uživatelských profilů. Uvedení prvních programů ve 4K rozlišení firma zatím nekomentuje.

autor: lukpo
Spustit audio

Související