Provozování celoplošného komerčního DAB+ multiplexu? Logický krok, říká operátor RTI cz

8. leden 2024

Držiteli kmitočtových přídělů pro provozování celoplošného rozhlasového vysílání se podle očekávání staly nejen České Radiokomunikace, které již technicky zajišťují chod veřejnoprávní sítě ČRa DAB+, ale také západočeská společnost RTI cz. Mnohé diskutující to podle reakcí na internetových fórech překvapilo, operátor to však označil za zcela logický krok.

Čtěte také

„Pro plzeňskou společnost RTI cz jde o velký úspěch, ale podle jednatele společnosti Václava Ježka o logický krok, protože firma patří k historicky prvním propagátorům rozvoje DAB vysílání. Ještě před výběrovým řízením se celkový zásah všech současných vysílačů multiplexu RTI cz pohyboval okolo téměř 40% obyvatel České republiky,“ upozornila v pátek 5. ledna, krátce po vyhlášení výsledků aukce, mediální zástupkyně telekomunikační firmy Andrea Jančová.

Historii digitálního vysílání začala psát RTI cz už v roce 2010, kdy Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásil výběrové řízení na krajské a městské sítě pro kmitočty v L-pásmu. I když se později ukázalo, že pásmo L byla slepá ulička, přesto se tyto zkušenosti s provozem multiplexu staly pro firmu velmi cenné. Celoplošná síť DAB+ společnosti RTI cz bude podle vypsaných podmínek muset do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a dálnic a do dalších 12 měsíců dosáhnout pokrytí 80 procent obyvatel a dálnic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související