Operátor Towercom rozšiřil DAB+ na vysílač Spiš, technologie ale zůstává na Slovensku bez zájmu

16. srpen 2024

Towercom pokračuje v rozšiřování DAB+ multiplexu na Slovensku, včetně nového vysílače na Spiši. Přesto zůstává otázkou, kolik lidí tuto technologii skutečně využívá, protože DAB+ stále nemá výraznější podporu ani mezi posluchači.

Čtěte také

V současnosti obsahuje síť Towercomu programy státní instituce STVR, rádio Rock a dvě náboženská rádia, přičemž ostatní komerční stanice o DAB+ nejeví zájem. Díky masivnímu rozšíření analogového FM vysílání nemají privátní programy potřebu rozvoj technologie podporovat. Naopak v Česku proběhla loni aukce pro výstavbu nových sítí, ve které osm operátorů získalo možnost vybudovat sítě pro nové programy.

V České republice se očekává větší rozmach DAB+ díky případné široké nabídce stanic a postupného přechodu od FM vysílání v následujících letech. Technologii pak do budoucna u mladší generace doplní streaming. Budoucí rozšiřování DAB+ v České republice je podpořeno právě i nedávnou aukcí. Slovensko v tomto směru zůstává pozadu a zájem o technologii je tak kromě posluchačů zmíněných stanic nulový.

autor: lukpo
Spustit audio

Související