Operátoři RTI cz a Teleko digital vyrovnali programovou DAB+ nabídku

26. září 2023

Sedm rozhlasových stanic je od pondělí 25. září k dispozici v DAB+ multiplexech RTI cz a Teleko digital. Zatímco u první zmíněné firmy se nic nezměnilo, druhá přidala programovou novinku v podobě Radia Energic. O něm už portál Digitální rádio bohatě informoval v předchozích textech. V multiplexu TELEKO DAB došlo i k dalším změnám.

Čtěte také

Redakce portálu Digitální rádio udržuje online databázi věnovanou této technologii dlouhodobě aktuální. Čtenáři se tak nyní v příloze „Jak poslouchat DAB+“ mohou přesvědčit i o aktuálních parametrech multiplexu TELEKO DAB, které se po zařazení Radia Energic změnily. Této stanici je přidělen datový tok 88 kbps, hodnota zabezpečení je nastavena na hodnotu EEP 1-A. Tento parametr ovlivňuje, do jaké úrovně poklesu signálu je možné ještě stanici přijímat.

V tuto chvíli prakticky celý multiplex TELEKO DAB využívá hodnotu zabezpečení EEP 1-A s výjimkou hitového programu DAB plus Top 40, který je nastaven na EEP 2-A. V praxi je tak citlivější na pokles signálu a při snížení úrovně na kritickou by měl přestat hrát jako první. Vedle Rádia Proglas má DAB plus Top 40 v multiplexu zároveň nejvyšší datový tok 96 kbps při použitém kódování AAC-LC. Český rozhlas v této sítí šíří studia Sever a Hradec Králové.

autor: lukpo
Spustit audio

Související