Po televizi Nova vypne teletext i slovenská Markíza

29. říjen 2021

Slovenská televize Markíza vypne ke konci letošního roku své teletextové stránky. Od ledna 2022 budou muset diváci místo Markízatextu spoléhat na červené tlačítko HbbTV, programového průvodce EPG, případně klasický internet. Markíza tak následuje tuzemskou Novu, se kterou ji pojí stejný majitel, skupina CME vlastněná PPF.

Markíza zachová od příštího roku teletext už jen jako platformu pro poskytování skrytých titulků pro diváky se sluchovým postižením. Vypnutí Markízatextu proběhne po 25 letech jeho existence, služba byla k dispozici nepřetržitě od roku 1997.

„Rušit nebo redukovat služby je vždy obtížné rozhodnutí. Markízatext si však splnil svůj historický úkol a v dnešní internetové době se stal už jen minimálně využívanou službou, přičemž jeho sledovanost za poslední roky kontinuálně klesá,“ vysvětlil důvody tohoto kroku Matthias Settele, generální ředitel skupiny Markíza.

Čtěte také

Jednou z moderních alternativ teletextu je HbbTV, neboli hybridní vysílání, na které je kromě televizního signálu zapotřebí i stabilní internetové připojení a chytrý televizor, který je dokáže propojit. Divákům poskytuje mnohem širší spektrum služeb a informací, navíc v nesrovnatelně atraktivnějším vizuálním kabátě. 

Tuzemské televize už teletextový servis nenabízí. Nova s Primou vypnuly tuto službu v uplynulých měsících a tento krok měl bez pochyby svůj vliv i na rozhodování slovenské Markízy. Jedinou výjimku na našem trhu tvoří nadále Česká televize, která naopak důležitou roli a trvalou popularitu teletextu zdůrazňuje. Nedávno se jeho sledovaností pochlubila i rakouská ORF. ČT má tuto službu zakotvenou přímo v zákoně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související