Polská veřejnoprávní televize TVP může vysílat celoplošně v DVB-T ještě více než rok

21. říjen 2022

Nejpozději 1. ledna 2024 by měla polská veřejnoprávní televize přejít ze současného standardu DVB-T na vysílání DVB-T2. Jedná se konkrétně o celoplošný multiplex 3 s hlavními programy TVP, který nadále funguje v původní technologii. Zástupci TVP i regulačních orgánů již dříve informovali, že se to děje z důvodu válečného stavu na Ukrajině.

Termín 1. ledna 2024 jako nejzazší pro přechod na technologii DVB-T2 stanovil Úřad pro elektronické komunikace, který informaci zveřejnil v rámci svého Úředního věstníku. Zprávu nedávno přinesl portál Wirtualnemedia. Přechod na nový televizní standard je již v Polsku v případě komerčních televizí dokončen. Diváci dostali jasný benefit – vysílatelé se rozhodli pro přechod na bezplatné vysílání ve Full HD formátu.

O pokračování polského multiplexu 3 ve standardu DVB-T rozhodlo v březnu ministerstvo vnitra a správy právě kvůli válce na Ukrajině. Po několikaměsíčních konzultacích telekomunikační regulátor UKE vydal výjimku, že veřejnoprávní síť na DVB-T2 zatím přecházet nebude, a to například z důvodu regionálního vysílání, které může být významným komunikačním prostředkem s obyvatelstvem v případě nouze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související