Polsko začne za dvacet dní přecházet na DVB-T2. Podívejte se, na kterých kanálech se bude vysílat

8. březen 2022

Naše severní sousedy čeká přesně za dvacet dní první fáze přechodu na pozemní vysílání DVB-T2. Polsko si vybralo stejnou technologii jako Česká republika nebo Německo, tedy kódování H.265/HEVC. První vysílače budou překlopeny na DVB-T2 již 28. března. Veřejnoprávní televize plánuje nabídnout vysílání ve Full HD a od podzimu i ve 4K.

Čtěte také

Diváci stále ještě čekají, jaká bude podoba multiplexů, respektive které programy budou k dispozici ve vysokém rozlišení a které naopak v nižším, pravděpodobně stejně jako v Česku půjde o poměr 960x540p. Operátor EmiTel však již informoval, na kterých frekvencích se bude vysílat. V případě kóty Jelenia Góra – Sněžné jámy půjde o kanály 30 (multiplex 1), kanál 47 (multiplex 2), kanál 24 (multiplex 3) a kanál 22 (multiplex 4).

Na českém území je dále zachytitelný i vysílač Klodzko – Černá hora, kterému byly vyhrazeny kanály 33 (multiplex 1), 47 (multiplex 2), 25 (multiplex 3) a 22 (multiplex 4). Další zajímavý vysílač pro české diváky jsou Katowice/Kosztowy. Tuto kótu čeká přechod 23. května. Kompletní přehled vysílacích kanálů mohou zájemci najít na webu operátora EmiTel. Veřejnoprávní TVP plánuje na podzim spustit v DVB-T2 bezplatný kanál ve 4K rozlišení.

autor: lukpo
Spustit audio

Související