Polsku se nedaří nastartovat rozhlasovou digitalizaci, Polsat plánuje prodloužit testy DAB+

29. květen 2024

Zahájení rozhlasové digitalizace v Polsku je zatím v tuto chvíli stále nedohlednu, u našich severních sousedů však kromě veřejnoprávního vysílatele působí na platformě DAB+ v experimentální fázi také několik komerčních subjektů. Mediální skupina Polsat Plus tuto technologii plánuje testovat i v následujících měsících.

Čtěte také

Mediální skupina Polsat Plus realizuje testy digitálního rozhlasového vysílání prostřednictvím dceřinné společnosti BCAST. Operátor provozuje experimentální multiplex v polských Katowicích. V multiplexu mohou naladit podle portálu Wirtualnemedia zájemci například Muzyczne Radio z Jelenie Góry, Radio Niepokalanów, Radio Jasna Góra, Rádio Bezpieczna Podróż, Rádio Muzo.FM a Rádio Maryja. Radio 7 z Mlawy (shoda názvu s českou stanicí) programovou nabídku opustilo.

Rozhlasová digitalizace nemá v sousedním Polsku na růžích ustláno. Rozvoj technologie podporuje prozatím v tuto chvíli především pouze veřejnoprávní rozhlas. Klíčoví privátní hráči DAB+ odmítají, soustřeďují se na posilování v online prostředí. Připravovaný tendr telekomunikačního regulátora, který by umožňoval spuštění zvažované celoplošné sítě, se alespoň prozatím zasekl. Naopak v Česku je digitalizace rádia na samém startu a na plno se rozjede v následujících měsících.

autor: lukpo
Spustit audio

Související