Polský rozhlas čeká na další vývoj digitalizace rádia, DAB+ chce nadále podporovat

13. únor 2024

Veřejnoprávní rozhlas v Polsku není v lehké situaci. Kromě něco prakticky žádný důležitý klíčový hráč na trhu technologii DAB+ nepodporuje a nejasný je i její další rozvoj. V rozhovoru pro portál Wirtualnemedia nicméně šéfredaktor Polského rozhlasu Pawel Majcher potvrdil, že médium chce digitální vysílání nadále podporovat.

Čtěte také

„Myslím si, že pokud jde o náklady, je jedno, jestli mluvíme o jedné nebo pěti stanicích. Obecně platí, že vysílání v DAB+ je rozhodně levnější než FM. Projekt DAB+ je dobrý a rozvíjí se. Plánuji schůzku s prezidentem Emitelu (operátor pro Polský rozhlas zajišťuje provoz jeho sítě, pozn. red.) ohledně pokračování projektu,“ uvedl Majcher. Přesto, že mezi klíčovými vysílateli není o DAB+ v Polsku zájem, veřejnoprávní vysílatel svou síť rozšiřuje a investuje do výstavby nových kót.

„Zároveň čekáme na rozhodnutí zákonodárců, jakým směrem by se měl rozhlasový trh ubírat. DAB+ zatím nabízí především veřejnoprávní stanice. Důležitou otázkou je, zda bude rádio vysíláno pouze ve standardu DAB+. Komerční stanice se k tomuto řešení nechtějí připojit, protože se obávají ztráty dosavadních tržeb. Bojí se změn na reklamním trhu. Myslíme si však, že je to nevyhnutelné,“ doplnil šéfredaktor Polského rozhlasu, jehož příjem je možný z několika vysílačů také v Česku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související