Polský rozhlas spustil koncem ledna dva nové DAB+ vysílače

6. únor 2024

30. ledna byly podle informací portálu Wirtualnemedia spuštěny dva nové vysílače digitálního rádia pro Polský rozhlas. Jedná se konkrétně o lokality Kamiensk – Zwalowisko a Globikowa. Druhá zmíněná lokalita se nachází relativně nedaleko od slovenských hranic, v blízkosti polského města Řešov. Nejvíce nových vysílačů bylo spuštěno hned 1. ledna.

Čtěte také

Portál Wirtualnemedia uvádí pro většinu vysílačů Nový rok, nicméně v některých oblastech byl již signál DAB+ Polského rozhlasu uveden ještě před 31. prosincem 2023. V lednu pak šlo více méně už jen v této fázi o dokončovací práce. 5. ledna se dočkali posluchači v oblasti Deblina, 15. ledna v Lomži a Elblagu. České území je již v příhraničních oblastech pokryto uspokojivým signálem. Jedná se například o vysílače jako Klodzko – Czarna Góra nebo Opolí – Chrzelice.

V sousedním Polsku se DAB+ netěší příliš velké přízni. Na rozdíl od České republiky nebo Rakouska tu nejsou příliš pozitivní vyhlídky na jeho rozvoj. Komerční vysílatelé technologii prakticky ignorují, což platí zejména pro nejvýznamější hráče na trhu. Polský rozhlas tak musí za vydatných investic zejména k dominantnímu operátorovi EmiTel budovat svůj multiplex sám. Podle údajů Data Radio Track je například poslechovost okruhu Jedynka v DAB+ minimální.

autor: lukpo
Spustit audio

Související