Polský rozhlas plánuje spustit DAB+ z vysílače Rybnik u českých hranic

19. únor 2024

1. května by měl polský veřejnoprávní rozhlas spustit další ze svých nových vysílačů, který by měl zajímat i české posluchače. Tentokrát je naplánováno uvedení DAB+ do provozu v regionu Rybnik, který přímo sousedí z Moravskoslezským krajem. Spuštění v této oblasti bude následovat po uvedení nových lokalit v lednu a březnu.

Čtěte také

Vysílač pro oblast Rybnik by měl fungovat na kanálu 11A. Šířeny v něm budou všechny obvyklé programy Polského rozhlasu včetně regionálního programu pro danou oblast. Spuštění signálu z regionu Rybnik bude následovat po vlnách, které přišly na řadu v lednu a březnu. Informuje o tom portál Wirtualnemedia. Posluchače na našem území může skutečně zajímat až vysílač sousedící s Moravskoslezským krajem, protože předchozí lokality přeshraniční zásah neovlivní.

Technologie DAB+ je v Polsku dlouhodobě kritizována a ignorována komerčními vysílateli, kteří tvrdí, že jde o drahé, neefektivní a zbytečné šíření rozhlasové signálu, a jako alternativu doporučují streamování. Národní rada pro rozhlasové a televizní vysílání (KRRiT), tamní obdoba RRTV, před rokem a půl pozastavila soutěž o pozice v připravovaném celostátním multiplexu. Počet zájemců byl nižší než počet volných míst. Řízení bude obnoveno, pokud KRRiT vybere operátora sítě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související