Polský rozhlas spustil severozápadně od Varšavy nový digitální vysílač s výkonem 35 kW

28. leden 2021

Region Rachocin má nyní na polské poměry DAB+ multiplex s rekordním pokrytím. Majitelé digitálních rádií si mohou naladit například specializované dopravní Radio Kerowców a další okruhy Polského rozhlasu.

Polský veřejnoprávní rozhlas má od začátku prosince loňského roku v provozu nový DAB+ vysílač pro svůj digitální multiplex. Majitelé odpovídajících přijímačů si ho mohou naladit severozápadně od hlavního města směrem na Bydhošť, a to konkrétně v regionu Rachocin. Jak informoval portál RadioPolska, signálem jsou pokryta města Sierpc, Drobin, Raciąż, Bieżuń, Żuromin a mimo jiné také okolí Rypina, Działdowa a Mławy.

Zajímavostí je, že pro nový DAB+ vysílač byl zkoordinován vysoký výkon 35 kW, který uvádí také on-line databáze Wohnort.org. RadioPolska uvádí, že na tamní poměry jsou použité parametry rekordní. Pokrytí signálu z této kóty tak rozhodně nebude zanedbatelné. Technickým operátorem multiplexu Polského rozhlasu je společnost EmiTel, digitální síť je možné naladit na kanálu 6A. Přítomna je mj. i digitální stanice pro řidiče Radio Kierowców.

Pokrytí nového polského DAB+ vysílače Płock/Rachocin, kanál 6A, ERP 35 kW
autor: lukpo
Spustit audio

Související