Portál Digitální rádio aktualizoval rubriku Jak poslouchat DAB+ a sestavil nové mapy pokrytí jednotlivých multiplexů

4. prosinec 2020

V České republice funguje nejen multiplex ČRo DAB+, ale také sítě několika privátních operátorů. Naše redakce nyní přináší informace o pokrytí pro jednotlivé sítě. Do map jsou zanesené také konkrétní vysílače.

Stálá rubrika portálu Digitální rádio s názvem Jak poslouchat DAB+ prošla další aktualizací. Nejzásadnější a nejviditelnější změnou je vymodelování map pokrytí jednotlivých multiplexů, které v České republice působí. Zájemci zde tak najdou nejen informace o digitální síti ČRo DAB+, která pokrývá již 95 procent populace, ale také všechny tři komerční subjekty – operátory RTI cz, Teleko digital a České Radiokomunikace. Pro lepší představu o pokrytí, je multiplex ČRo DAB+ rozdělen na bloky Čechy (kanál 12C) a Morava (kanál 12D).

Do map jsou zaneseny jednotlivé vysílače a pokrytí každého z nich je barevně odlišeno. Běžný posluchač pochopitelně nepotřebuje prakticky vědět, z které kóty signál chytá, protože celý český region funguje na jednotné frekvenci, stejně pak má jeden kanál vyhrazený Morava a Slezsko. V příloze věnované digitálnímu rádiu pochopitelně nechybí ani informace o technických parametrech vysílačů a složení jednotlivých multiplexů. Správcem pravidelně aktualizované rubriky je dlouholetý spolupracovník a přispěvatel redakce Karel Mikuláštík.

autor: lukpo
Spustit audio

Související