Poslechovost DAB+ se přiblížila v Německu k 30 procentům

21. duben 2023

Koncem března byly v Německu zveřejněny aktuální výsledky oblíbenosti audio platforem. Nejvíce lidí stále využívá klasický analogový rozhlas, konzumace DAB+ se však přiblížila již s hodnotou 28,5 % ke třiceti procentům. Nejoblíbenější je technologie mezi lidmi ve věku od 30 do 59 let s aktuální hodnotou 32 %.

Čtěte také

DAB+ je jedním z jasných vítězů aktuální studie dosahu rádia Mediální analýza 2023 Audio I, obdoba Radioprojektu v České republice. Distribuce přes DAB+ nadále nabývá na významu, zatímco online audio mírně ztrácí. Digitální rozhlas využívá 28,5 procenta populace ve srovnání s předchozím měřením, kdy tato hodnota byla 27 procent. U skupiny posluchačů mezi 30 a 59 lety došlo k nárůstu o dva procentní body na hodnotu 32 procent.

V Bavorsku soukromé a veřejnoprávní rozhlasové stanice využívají DAB+ již řadu let. To se odráží také v nové maximální hodnotě: 38,6 procenta populace ve věku 14 a více let v Bavorsku poslouchalo v posledních čtyřech týdnech rádio také prostřednictvím této technologie. Kromě celoplošných programů Deutschlandfunk, Deutschlandfunk Kultur a Deutschlandfunk Nova a regionální nabídky ARD je tu šířena také řada soukromých stanic.

Čtěte také

Díky DAB+ se do éteru dostaly rozhlasové stanice, které nelze naladit analogově, případně je jejich dostupnost v FM pásmu velmi omezená. Jedná se například o Absolut Radio (Antenne Deutschland), Sunshine Live, 80s80s Radio a Radio BOB! a zejména RTL programy Radio Brocken a 89,0 RTL. Mediální analýza Audio probíhá dvakrát ročně v březnu a červenci na vzorku přibližně 70 tisíc lidí. V datech je zahrnutý také online poslech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související