V Německu vzrostla popularita pozemního vysílání DVB-T2, dominuje bezplatný příjem

27. říjen 2020

Bezplatný příjem prostřednictvím antény má zajištěných 2,41 milionu domácností, zatímco placenou nabídku přibližně okolo jednoho milionu. V drtivé většině případů jsou programy šířeny ve Full HD rozlišení. Němci si zvolili stejně jako Česká republika kódování HEVC.

Téměř dva a půl milionu domácností v současné době přijímá v Německu televizní signál prostřednictvím pozemní digitální platformy DVB-T2 a spoléhá se na bezplatnou nabídku veřejnoprávních kanálů. Ukázal to aktuální průzkum trhu zveřejněný společností Media Broadcast, která chod této platformy u našich západních sousedů technicky zajišťuje. Placenou nabídku Freenet TV, která je dostupná zejména ve velkých aglomeracích a nabízí ve Full HD rozlišení programy komerčních stanic, má přibližně milion zákazníků.

Popularita zemské platformy se v jednotlivých koutech Německa liší. Operátor uvedl, že velkou popularitu má DVB-T2 tam, kde například není možné instalovat satelitní parabolu. Jde o hlavní městské oblasti. Zde se popularita zemské platformy pohybuje okolo podílu 10 až 17.4 %. Společnost Media Broadcast předpokládá, že pozemní televizní vysílání ještě posílí, a to v souvislosti s připravovanou telekomunikační novelou, která se dotkne zejména kabelových operátorů. Firma v Německu taktéž provozuje rozsáhlou síť vysílačů DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související