Poznáte rozdíl mezi standardním a vysokým rozlišením? Diváci TV JOJ už nemusí pochybovat

22. říjen 2020

Slovenská televizní skupina se rozhodla svůj vlajkový kanál označit vedle loga dodatkem SD. Je to poměr neobvyklý postup, který není v tuzemských podmínkách obvyklý. Stanice se standardním rozlišením běžně nijak speciálně pojmenované nejsou.

Rozdíl mezi standardním a vysokým rozlišením by u svého placatého televizoru měl poznat pravděpodobně každý divák. Slovenská televize JOJ se však identifikaci takového vysílání rozhodla divákům přesto usnadnit. Dodatečným piktogramem je označena nejen verze ve vysokém, ale také standardním rozlišení. Zatímco první používá označení HD – high definition, ta druhá, zcela logicky SD. Tento symbol je umístěn před logem stanice, tedy zatočenou spirálou, trvale, a to v průběhu vysílání kteréhokoliv pořadu.

Označení SD se nachází vedle loga stanice TV JOJ

Odlišovat vysílání vysokého od standardního rozlišení je poměrně unikátem. U všech tuzemských televizních stanic je v případě SD kvality daný program k dispozici bez dodatečného označení, zatímco vyšší obrazová kvalita disponuje u loga přídomkem HD. Platí to například pro programy České televize i komerčních skupin Nova a Prima. Vysílání TV JOJ ve standardním rozlišení mohou diváci na našem území sledovat například díky přeshraničnímu zásahu některých slovenských vysílačů. Jedním z nich je Velká Javorina.

autor: lukpo
Spustit audio

Související