Před deseti lety odstartovala Regionálnítelevize.cz, návrat do pozemního vysílání DVB-T2 neplánuje

1. duben 2022

Dnes to bude deset let od chvíle, co zahájila Regionalnitelevize.cz své vysílání. To odstartovalo 1. dubna 2012 přesně ve 13 hodin zpravodajským blokem z regionů. Za dobu své existence odvysílala desetitisíce reportáží z regionů a stovky zpravodajských, dokumentárních a publicistických pořadů. Mnohé z vlastní produkce.

Čtěte také

„Je to pro nás významný mezník a velký závazek do budoucna. Nejen pro naše partnery, ale i diváky. Věřím, že po deseti letech se již můžeme označovat za stálici na mediálním trhu,” uvedla ředitelka a spolumajitelka televize Eva Stejskalová. Televize začínala na satelitu Astra 3B, postupně však byla zařazována do dalších platforem a více než čtyři roky vysílala také v rámci pozemního digitálního vysílání ve všech regionech.

Těsně před covidovou pandemií pozemní vysílání Regionálnítelevize.cz opustila a návrat do něj už neplánuje. Důvodem je jeho ekonomická náročnost a pro tematickou televizi zaměřenou na krajské zpravodajství se tato technologie stala prakticky zbytečnou. Podle informací portálu Digitální rádio za ní majitel programu vydával stovky tisíc korun měsíčně.

Čtěte také

 „Nadále zůstáváme součástí tradičního satelitního vysílání, nicméně s nástupem 5G sítí budou hrát stále větší roli internet a IPTV na úkor tradičních platforem, proto se snažíme více soustředit na kvalitu obsahu, který je pro divácký potenciál důležitější,” uvedla Stejskalová. Stanice má vůči svým divákům velký technický dluh a tím je přechod do vysokého rozlišení. Minimálně v internetových službách by se formát HD měl objevit.

Vedle tradičních magazínů a formátů v poslední době vznikly nové projekty jako je S ženskou za kniplem, Mistři zapomenutých řemesel či Fascinující svět nanotechnologií a v tuto chvíli vzniká cyklus pro gurmány a milovníky domácích produktů Ivanova farma. Regionalnitelevize.cz se jako jediný celostátní tematický program od svého počátku věnuje  pozitivnímu regionálnímu zpravodajství a zajímavostem z moravských, českých a slezských regionů a zpravodajsky pokrývá všechny kraje České republiky.

autor: lukpo
Spustit audio

Související