Rok 2023 v Německu: Stabilní vývoj DAB+, další omezování FM

4. leden 2024

Rozhlasové vysílání oslavilo v minulém roce v sousedním Německu stejně jako v České republice své sté výročí. Navzdory náročnému tržnímu prostředí podle organizace Digitalradio Deutschland DAB+ nadále stabilně roste. Stále více lidí poslouchá digitální rádio, stále více programů je dostupných prostředníctvím této distribuční platformy.

Čtěte také

Podle mediální studie „Audio Trends 2023“ vzrostl počet DAB+ rádií v domácnostech (automobily a stacionární zařízení) na 28,3 milionu. Ve srovnání s předchozím rokem je to o 4,4 milionu více. Celkově se tedy jedná o relativní nárůst o 19 procent. Nová digitální rádia nahrazují vyřazené FM přijímače a ve srovnání s předchozím rokem se počet analogových rádií snížil o 5,5 miliionu. 94 procent nových vozů je již vybaveno DAB+, v případě ojetin je to 41 procent.

DAB+ je po FM ve všech německých spolkových zemích druhým nejrozšířenějším typem příjmu rozhlasového vysílání. Spolkovým lídrem zůstává Bavorsko. Tam je podíl domácností s DAB+ 41 procent (2022: absolutních 36 procent); následuje Sasko se 40 procenty (2022: absolutních 31 procent) a Sasko-Anhaltsko s 36 procenty (2022: absolutních 35 procent). Největší nárůsty byly naměřeny tam, kde rozmanitost programů rostla nejvíce. V Sasku jde o nárůst o 29 procent.

Čtěte také

Veřejnoprávní vysílatel Deutschlandradio posouvá digitalizaci rozhodujícím způsobem kupředu tím, že od roku 2018 neustále vypíná ekonomicky nevýhodné FM vysílače a spoléhá tak výhradně v těchto oblastech na digitální distribuci. Rozhlasové stanice Deutschlandfunk a Deutschlandfunk Kultur se od července 2023 digitálně vysílají celkem na deseti místech v Sasku, Durynsku, Hesensku a Bavorsku. V posledních letech Deutschlandradio vyřadilo z provozu přes 40 analogových frekvencí a v tomto trendu plánuje pokračovat i v roce 2024.

autor: lukpo
Spustit audio

Související