Bavorský regulátor: Vypnutí FM nemá cenu vázat na konkrétní datum

3. leden 2024

Německá spolková země Bavorsko nedávno rozhodla o tom, že analogové vysílání v FM pásmu se prozatím vypínat nebude. Ani rok 2035 nelze v tomto směru považovat za definitivní. Diskusi nad případnou migrací z VKV do DAB+ čeká také Sasko, nelze však očekávat zásadní zvrat, tedy, že by se původní způsob distribuce skutečně vypnul.

Čtěte také

„Díky silnému a téměř jednomyslnému hlasování Mediální rada dostojí své odpovědnosti zajistit spolehlivé základy pro profesionální, rozmanité a solidární rozhlasové prostředí v Bavorsku. Tato odpovědnost zahrnuje sladění různých zájmů všech zúčastněných a nalezení funkčního kompromisu. (…) Koaliční partneři se rozhodli vymezit cestu pro VKV do roku 2035 společně s BLM (Bavorská mediální rada, pozn. red.). Dnes přijatý model neváže migraci na konkrétní datum, ale spíše flexibilně sleduje vývoj trhu,“ uvedla místopředsedkyně BLM Katharina Geigerová.

„Chceme aktivně utvářet rámcové podmínky pro velké i malé poskytovatele v době digitální transformace a změn na trhu. To je jádro audio strategie, která představuje mnohem více než jen přechod z FM na DAB+ v příštím desetiletí. Protože nikdo ještě nemůže s konečnou platností rozhodnout, kdy v zájmu ekonomické životaschopnosti a místní rozmanitosti musí k migraci dojít. Můžeme a musíme již poskytnout ale naléhavě potřebné digitalizační impulsy pro průmysl v Bavorsku jako mediální prostor,“ doplnil Thorsten Schmiege, prezident BLM.

autor: lukpo
Spustit audio

Související