Privátní vysílatelé čelí v Německu díky DAB+ novým nástrahám

5. říjen 2023

Digitální rádio DAB+ se již stalo v Německu běžnou součástí distribučního mixu rozhlasových stanic, zároveň však přináší pro vysílatele nečekané výzvy, kterým musí čelit a potýkají se s nimi zejména komerční vysílatelé. Jde zejména o paralelní distribuci za digitální i analogové šíření.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že komerční vysílatelé musí hradit distribuci v multiplexech z vlastního rozpočtu, problémem rozšiřování těchto sítí jsou právě investice do nových vysílačů. Řada míst, kde byl například analogový signál, tak zůstává v případě DAB+ roky bez pokrytí. Tuto problematiku zhrnul nedávno v jednom ze svých článků oborový portál Teltarif. Na druhou stranu ignorování DAB+ přináší posilování některých nových hráčů, kteří vytvářejí silnější konkurenční prostředí.

„Situací trpí zejména soukromí provozovatelé bez FM frekvencí. Vzhledem k tomu, že nemají maximální potenciální dosah, je pro ně extrémně obtížné refinancovat své investice a dostat se do černých čísel. Jde především o regionální vysílatele, kteří velmi vážně uvažují o ukončení vysílání, pokud z politické sféry nepřijdou jasné signály o transformaci z FM na DAB+ a IP,“ uvádí portál. Otázkou pak pochopiteln je i to, zdali velké množství stanic neohrožuje celý rozhlasový trh.

autor: lukpo
Spustit audio

Související