První německý celoplošný DAB+ multiplex se rozšíří v příštím roce minimálně o osm vysílačů

12. říjen 2021

Osm nových vysílačů celoplošného DAB+ multiplexu DR Deutschland plánuje v následujících měsících spustit rozhlasová skupina Deutschlandradio. Informovala o tom v tiskové zprávě krátce poté, co v Německu prošlo navýšení koncesionářských poplatků.

Počet vysílačů šířících první celoplošnou síť se navýší ze stávajících 147 na 155. Šest nových lokalit v Hennstedtu, Güstrowu, Torgelowu, Petkusu, Reutlingenu a Pfaffenhofenu bude postupně aktivováno od dubna 2022. Navýšení koncesionářských poplatků bylo koncem loňského roku zablokováno spolkovou vládou v Sasku-Anhaltsku, federální ústavní soud ale toto rozhodnutí letos zrušil. Do DAB+ tak mohou putovat další finance.

DAB+ v Německu: vysílače a kmitočty multiplexu DR Deutschland

Ředitel skupiny Deutschlandradio Stefan Raue při této příležitosti uvedl: „Vzhledem k omezenému dosahu FM vysílačů dosahujeme pokrytí pouze kolem 70 procent území, u Deutschlandfunk Kultur je to jen 52 procent. Expanze DAB+ znamená požadavek, aby byly naše informační a kulturní nabídky volně přístupné mnoha lidem. Na rozdíl od nedostatečné mobilní sítě a přístupu k internetu v domácnostech nejsou s DAB+ spojeny žádné dodatečné náklady.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související