Rádio Zet ukončilo vysílání a opustilo DAB+

26. červen 2023

Rozhlasové multiplexy opustil další z komerčních hráčů. Po schválení změny licenčních podmínek bylo ze sítě Českých Radiokomunikací odstraněno informačně-hudební Rádio Zet, které se od 24. července začne identifikovat jako Rádio Prostor. Aktuálně na jeho FM kmitočtech vysílá pouze mezinárodní program BBC World Service.

Čtěte také

Rádio Zet bylo součástí multiplexu ČRa DAB+ operátora České Radiokomunikace, který je k dispozici v Praze, Plzni a Ostravě. Na území hlavního města funguje tato síť dokonce s totožným obsahem na dvou kanálech. Po několika letech bylo experimentální vysílání s omezeným dosahem na kanálu 10D rozšířeno také na Žižkovskou věž, která operuje na kanálu 7A. Multiplex lze považovat za určitou laboratoř, kde mají privátní stanice možnost otestovat, co jim DAB+ může v budoucnu přinést.

Vzhledem k tomu, že komerční sítě fungují prozatím pouze na bázi tzv. individuálních oprávnění, tyto příděly jsou omezené pouze na výkon do 1 kW. Z tohoto důvodu neměl operátor potřebu rozšiřovat síť zatím do dalších oblastí. Komerční model fungování budou moci nabídnout České Radiokomunikace až v následujících měsících, kdy se očekává spuštění finálních sítí s lepšími technickými parametry. O provoz těchto multiplexů mají zájem prakticky všichni operátoři, kteří již DAB+ aktuálně provozují.

autor: lukpo
Spustit audio

Související