René Zavoral: Staniční portfolio považuji více méně za konečné, rozhlasová digitalizace se neobejde bez privátního sektoru

30. srpen 2021

Současnou programovou nabídku Českého rozhlasu považuje jeho staronový generální ředitel René Zavoral za optimální. Veřejnoprávní instituce chce být nadále lídrem procesu zavádění přechodu na DAB+, pro jeho úspěch je však nezbytná spolupráce s privátními hráči. Zavoral to řekl před svým znovuzvolením v rámci středečního kandidátského projevu na Radě ČRo.

„Staniční portfolio považuji v současné době více méně za konečné. Expanzivnost už dále moc pokračovat nemůže. Je to také otázka finanční. Umím si představit ještě nějaké digitální nízkonákladové projekty. Ve svém projektu jsem například zmínil rádio, které by se věnovalo folklóru. Archiv Českého rozhlasu je v této oblasti velmi bohatý. V hlavě mám něco jako Český rozhlas Lidovka,“ sdělil radním Zavoral.

Čtěte také

„Portfolio stanic, které Český rozhlas nabízí, ať už je to zpravodajství, publicistika (…) nebo nezpravodajské stanice cílící na kvalitní zábavu, vzdělávání a kultivaci (…) považuji za velmi rozmanité a komplementární. Stanice se navzájem velmi dobře doplňují,“ uvedl generální ředitel veřejnoprávní instituce. Rozhlas naopak podle jeho slov rezignoval na oslovování skupiny náctiletých posluchačů, která má zcela jiné preference.

„I na tyto posluchače nicméně nezapomínáme formou různých digitálních audioobsahů, podcastů a novými žánry. Je tu pochopitelně snaha si budoucí posluchače vychovat a postupně si je mezi jednotlivými stanicemi předávat,“ zdůvodnil René Zavoral. U digitálních stanic a Vltavy zmínil, že tyto okruhy velmi dobře oslovují právě svá publika, a proto mají v portfoliu Českého rozhlasu nezastupitelný prostor.

Čtěte také

V případě Vltavy bude snaha upravovat hudební dramaturgii směrem k větší pestrosti. „Určitě ale nechci, abychom rezignovali na kvalitní kulturní publicistiku a literární dramatickou tvorbu. Mou velkou snahou bude skutečně posílit regionální výrobu,“ dodal.

René Zavoral se na konci svého kandidátského projevu věnoval také samotné digitalizaci. Český rozhlas by měl od příštího roku přejít s DAB+ na ostré vysílání, neobejde se však bez spolupráce s privátním sektorem. „Jsme tahouny průkopníky digitálního vysílání a díky posluchačům financujeme paralelní souběh v FM a DAB+. Není to něco, co je dlouhodobě udržitelné. Počítám, že bude nutné otevřít diskusi s privátním sektorem,“ zdůvodnil Zavoral.

autor: lukpo
Spustit audio

Související