Šéfka polského rádia Kolor: Privátní stanice jsou proti digitalizaci, je to ale nezastavitelný proces

22. červenec 2019

Digitalizace rozhlasového vysílání, tedy technologie DAB+, se stala jedním z pilířů stávajícího složení regulátora KRRiT – Národní rady pro vysílání, a to do roku 2022. V plánu je spuštění nových multiplexů v celkem 34 lokalitách, jejich výstavba již byla představena v uplynulých měsících.

Většina polských privátních rozhlasových stanic je proti digitalizaci rádia, nicméně jde o nezastavitelný proces, který je třeba akceptovat. V rozhovoru pro agenturu Newseria to uvedla Alina Strześniewska, šéfka Radia Kolor. Polsko podle jejích slov v současné době zahajuje digitalizaci rádia, i když s tím hráči na trhu nejsou příliš smířeni kvůli plošné dostupnosti prostřednictvím internetu, ať už klasicky on-line, případně v mobilních aplikacích. „Zdá se nicméně, že digitalizace je skutečně nezastavitelný projekt, kterého se také zúčastníme,“ uvedla Strześniewska.

Digitalizace rozhlasového vysílání, tedy technologie DAB+, se stala jedním z pilířů stávajícího složení regulátora KRRiT – Národní rady pro vysílání, a to do roku 2022. V plánu je spuštění nových multiplexů v celkem 34 lokalitách, jejich výstavba již byla představena v uplynulých měsících. Kritika klasického broadcastingu (vysílání) a naopak vyzdvihování distribuce přes 4G, později 5G sítě, je častým argumentem kritiků technologie DAB+. Jde však o jediný distribuční kanál, který může zajistit šíření signálu bez nutnosti použití internetového připojení. Klíčovou roli v celém procesu by mělo hrát Polskie Radio, tedy veřejnoprávní rozhlas.

autor: lukpo
Spustit audio

Související