Senátní komise vyzvala vládu, aby řešila výpadky televizního vysílání

5. duben 2022

Senátní komise pro rozvoj venkova vyzvala vládu, aby řešila výpadky televizního signálu kvůli přechodu na nový standard vysílání DVB-T2. Požaduje také, aby bylo zachováno pozemní digitální vysílání televize i po roce 2030. Po jednání komise to dnes uvedl její předseda Jiří Vosecký (SLK). 

Čtěte také

Podle něj je v krizových situacích, mezi něž zařadil koronavirovou pandemii nebo ruský vpád na Ukrajinu, nezbytné garantovat občanům přístup k televiznímu vysílání a hlavně k veřejnoprávní televizi.

„Přechod na televizní standard DVB-T2 vynucený odebráním rádiových kmitočtů pro mobilní 5G sítě způsobil na mnoha místech Česka problémy s televizním příjmem, a to zejména při inverzním počasí. Nejvíce tyto problémy dopadly na diváky České televize, ale i diváky komerčních televizí," uvedl Vosecký. Problém se podle něj týká tisíců lidí, kteří ztratili stabilní přístup k veřejnoprávní službě.

Čtěte také

„Řešením je přidělit do současných velkých jednofrekvenčních sítí další mezinárodně zkoordinované kmitočty, a to zejména do vysílací sítě České televize," řekl Vosecký. Doporučení podle něj vychází mimo jiné ze studie expertů z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT.

Český telekomunikační úřad podle předsedy komise o problému věděl, pro jeho řešení ale nic neudělal. Příčinou špatného televizního příjmu byl podle odborníků přechod na velké jedno-frekvenční sítě a technicky limitovaná schopnost přijímacích zařízení zpracovávat mnohonásobný příjem DVB-T2 signálu, který dorazí na vstup přijímače s různým zpožděním, uvedl Vosecký. Do problémů se promítá také geografické uspořádání České republiky.

Čtěte také

Senátoři také chtějí po vládě, aby na mezinárodní půdě aktivně bojovala za zachování pozemního digitálního vysílání ve stávajícím rozsahu i po roce 2030. „Shodli jsme se, že zemské televizní vysílání je nezastupitelné. Jeho omezení či úplné zrušení by zvýšilo náklady minimálně 55 procentům domácností," uvedl Vosecký.

Komise proto požádala ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), aby do konce června přeložil Senátu stanovisko, které Česko bude zastávat na jednáních v rámci Evropské unie na Světové radiokomunikační konferenci v roce 2023.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související