Slovenský DAB+ vysílač Žilina – Krížava navýšil výkon

4. leden 2024

V polovině prosince 2023, oficiálně pak od 1. ledna 2024, došlo na základě nové distribuční smlouvy Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) k navýšení výkonu tamního DAB+ vysílače Žilina – Krížava, které realizovala telekomunikační společnost Towercom. Cílem této změny je zlepšit zejména pokrytí signálem v samotné Žilině a na samotné dálnici D1.

Čtěte také

Hlavním zákazníkem DAB+ multiplexu Towercom je právě veřejnoprávní RTVS, který zde šíří všechny své rozhlasové programy, dále jsou v digitální síti šířena rádia Rock, Mária a Lumen. Komerční vysílatele dlouhodobě o technologii u našich východních sousedů nejeví zájem. Nedávno proběhlo ze strany tamního mediálního regulátora další větší přidělování volných VKV/FM kmitočtů. RTVS chce na základě dohody s Towercomem dále DAB+ vysílání rozšiřovat.

Cílem nového vysílače je zlepšit pokrytí digitálním rozhlasovým signálem v regionu, zejména pak v samotné Žilině, a také na dálnici D1. Právě hlavní silniční tah a jeho zásah je hlavním strategickým záměrem RTVS při rozšiřování DAB+. Nová hodnota ERP, tedy maximální vyzářený výkon, je aktuálně 7 kW, místo dosavadních 2,5 kW, použita je standardně vertikální polarizace. Multiplex Towercom funguje z tohoto vysílače na kanálu 12A, stejně jako Banská Bystrica a Prividza.

autor: lukpo
Spustit audio

Související