Slovinsko dalo zelenou vzniku dvou nových rozhlasových multiplexů

21. říjen 2024

Slovinská agentura pro komunikace Akos oznámila přidělení dvou nových multiplexů R4 a R5 pro digitální rozhlasové vysílání veřejnoprávnímu vysílateli RTV Slovenija. Tímto krokem se výrazně rozšiřuje kapacita digitálního vysílání v zemi, což přinese kvalitnější pokrytí a větší diverzitu programů pro posluchače po celém Slovinsku.

Čtěte také

RTV Slovenija, která je již operátorem stávajících multiplexů R1, R2 a R3, bude mít nově na starosti i provoz těchto dvou multiplexů. Výrazně tím posílí svou roli na poli DAB+ vysílání a dále rozšíří nabídku digitálních rozhlasových stanic. Nové multiplexy musí být uvedeny do provozu do 199, respektive 249 dnů od přidělení. V blízké době pak má být vypsáno regulátorem výběrové řízení na další rozhlasové programy, které budou součástí těchto sítí, což má přinést větší rozmanitost pro posluchače.

RTV Slovenija díky těmto novým multiplexům bude schopna nabídnout širší spektrum obsahu, včetně moderních interaktivních služeb a vyšší kvality vysílání. Pro veřejnoprávní rozhlas jde o zásadní krok vpřed, který zajišťuje vedoucí pozici na digitálním trhu a posílení konkurenceschopnosti v oblasti mediálního vysílání. Tato expanze umožní rovněž přístup k dalším službám, jako jsou interaktivní aplikace či vysílání ve více jazycích, bude-li po takové formě programu poptávka.

Čtěte také

DAB+ vysílání je ve Slovinsku vnímáno jako klíčová součást modernizace rozhlasových služeb, a rozšiřování kapacity pomocí nových multiplexů je dalším krokem k tomu, aby se digitální rádio stalo standardem ve všech regionech země. RTV Slovenija tímto krokem získává větší kontrolu nad digitálním trhem a zajišťuje, že posluchači budou mít přístup k širší nabídce programů, ať už jde o zpravodajství, hudbu nebo specializované pořady.

Tento vývoj ukazuje na snahu Slovinska držet krok s ostatními evropskými zeměmi, které také postupně přecházejí na digitální formáty rozhlasového vysílání, a posilovat svou pozici na trhu moderních technologií. RTV Slovenija bude mít zásadní roli v tom, aby tato změna proběhla co nejefektivněji a posluchači měli prospěch z lepšího pokrytí, kvalitnějšího signálu a širšího výběru obsahu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související