Slovinsko se může po pěti letech dočkat dalších rozhlasových multiplexů

15. duben 2024

Agentura pro komunikační sítě a služby (AKOS), slovinská obdoba Českého telekomunikačního úřadu, vyhlásila veřejnou soutěž na přidělení rádiových kmitočtů pro sítě zemského digitálního vysílání DAB+ s označením R4 a R5. Tyto sítě by měly mít celorepublikovou působnost. Zájemci z řad operátorů mohou své přihlášky podávat do pátku 19. dubna.

Čtěte také

„Agentura zdůrazňuje, že digitální vysílání DAB+ je budoucností rozhlasového přenosu zvuku. Ve Slovinsku existuje celostátní síť R1 a celostátní síť R2, která se dělí na Východ a Západ, a regionální síť R3. Spuštění DAB+ multiplexů R4 a R5 doplní současnou infrastrukturu a umožní komplexní pokrytí. Pro posluchače přinese tato technologie větší komfort, kvalitu a rozmanitost programového obsahu rádia,“ uvádí na svém webu AKOS.

Portál Digitalniradio.si na základě přiložené dokumentace zjistil, že sítě by měly fungovat na kanálech 5A (multiplex R4) a 5D (multiplex R5). V případě západní hranice mají být použity kanály 6C (multiplex R4) a 6D (multiplex R5). „Minimální požadované přenosové rychlosti jsou již známy – 40 kbps pro mono a 56 kbps pro stereo. Minimální požadovaný ochranný poměr je 3,“ dodává slovinský portál. Zahájení vysílání má proběhnout přibližně do 1,5 roku (540 dní).

autor: lukpo
Spustit audio

Související